vrijdag 2 april 2010

Hot Cross Buns



Met Pasen in het zicht kwam ik er dit jaar eindelijk toe eens 1 van de traditionele paasbaksels te maken, de hot cross buns.

Recepten hiervoor zijn er in overvloed te vinden, ik koos dit recept als basis.Hot cross buns worden traditioneel gebakken/gegeten op Goede Vrijdag. Het deeg in kruisvorm bovenop het bolletje refereert aan de kruisiging. In Engeland zijn er zelfs allerlei bijgelovige gedachten omtrent de bolletjes.
Ik, de nuchterheid zelve, vond deze gekruide bolletje er gewoon leuk en smakelijk uitzien, dus geen (bij)geloof :-) hier.

Er worden in meerdere landen dit soort bolletjes gebakken, in de VS doet men er krenten, rozijnen of cranberries in, in Australiƫ houdt men van met chocolade gevulde bollen, in Tsjechie eet men mazanec, ook een soortgelijk paasbroodje.


Ingrediƫnten

7 gram droge gist
500 gram tarwebloem, plus iets extra voor het bestuiven van het werkblad
3 eetlepels suiker
2 theelepels gemalen specerijen: kaneel, piment, nootmuskaat, kruidnagel en gember
40 gram boter
200 krenten of rozijnen

Beslag/deeg voor de kruizen:
30 gram bloem
1/4 theelepel suiker
2 1/2 eetlepels water

Glazuur:
1 1/2 eetlepel suiker
1 eetlepel water

Verder nodig : een ingevette of met bakmatje beklede bakplaat


Bereidingswijze:
Neem een kleine kom en doe daar de gist, 2 tl bloem, 1 tl suiker en 125 lauwwarm water in, roer goed en zet ongeveer 10 min afgedekt weg op een warme plaats.
Na 10 minuten moet het bubbelig en schuimig zijn. Zo niet, is je gist waarschijnlijk te oud.

Zeef in een grotere kom de bloem en de specerijen, doe dan de suiker erbij.
Voeg de boter toe en meng het met de vingers door de bloem totdat het deeg op broodkruim lijkt.
Doe de rozijnen of krenten erbij.
Maak een kuiltje in het bloemmengsel en doe daar 185 ml water plus het gistmengsel bij.
Kneed met de handen tot een glad deeg. In de keukenmachine kan ook, maar dan heb je kans dat de rozijnen breken.
Kneed het deeg nog zo'n 10 minuten totdat het zacht en elastisch is.

Vorm een losse bal en laat in een ingevette kom rijzen tot dubbel volume, in zo'n 45 minuten.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kneed het deeg nog even door en verdeel het in 10-12 gelijke delen.
Maak er een bolletje van en plaats ze tegen elkaar op de bakplaat.
Dek de bakplaat af met een vochtige doek of ingevet plastic folie.Laat nog zo'n 20 minuten rijzen totdat de bollen zijn verdubbeld in volume.

Maak intussen het deegje voor de kruizen.
Meng de bloem, suiker en water tot een dik, pasta-achtig mengsel. Vul een spuitzakje of gebruik een boterhamzakje , met een afgeknipt hoekje.Spuit een kruisvorm op de bolletjes en bak ze in 20- 25 minuten goudbruin.

Glazuur:
Meng de suiker en 1 eetlepel water.
Bestrijk de bolletjes zodra ze uit de oven komen.

Laat afkoelen.

Lekker met roomboter !!





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts with Thumbnails