vrijdag 6 november 2009

Gevlochten pompoenbrood




Aangezien ik nog pompoenpuree in de vriezer had, besloot ik dit brood vandaag te maken. Ik vond het recept op sugarcrafter.

Na wat omrekenen kwam ik tot de volgende ingrediƫnten.

- ongeveer 625 gram ongebleekte tarwebloem
- 65 gram (riet)suiker
- 55 gram gesmolten boter
- 1/3 cup gedroogde cranberries
- 2 eieren
- ongeveer 400 gram pompoenpuree
- 1 tl. kaneel
- 1 tl. gember
- 1/8 tl. gemalen kruidnagel
- 1/8 tl. nootmuskaat
- 1 1/2 tl. zout
- 9 gram gist


Doe de bloem, kaneel,gember, kruidnagel, nootmuskaat, zout, suiker en gist in een grote kom.
Doe in een kleinere kom de 'natte' ingrediƫnten, dus de eieren, pompoen en gesmolten boter. Roer dit goed door elkaar.
Meng de natte ingred. bij het bloemmengsel totdat ze goed vermengd zijn.

In de keukenmachine 2 minuten kneden (met de hand 3 min.)
Hierna 15 minuten laten rusten.

Hierna weer 5 minuten kneden(machine) of 8-10 minuten met de hand, tot een soepel deeg.
Wanneer je het met de hand doet heb je meer zicht op de kwaliteit van je deeg.
Pas dus op als je zelfgemaakte pompoenpuree gebruikt , want de hoeveelheid vocht daarin zal misschien juist om meer of minder bloem vragen).

Hierna de cranberries door het deeg kneden.

Het deeg in een licht ingevette kom, afgedekt met plastic op een warme plek laten rijzen, 1 uur, of totdat het deeg verdubbeld is in volume.




Het deeg op een licht bebloemd oppervlak in twee gelijke delen verdelen.
Deze delen verdeel je weer in 3 gelijke delen, zodat je totaal 6 stukken deeg .Vorm van 3 delen een mooie vlecht en laat de 2 broden, afgedekt met ingevet plastic folie, nog ongeveer een uur rijzen.

Mijn ervaring is dat je echt gelijke stukken moet maken, om je vlecht regelmatig van vorm te krijgen, plus natuurlijk de nodige handigheid !
Ik moet zelf nog wat oefenen :-)






Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden C.

Bak de broden in ongeveer 25 minuten mooi bruin en gaar.
Na het bakken insmeren met wat gesmolten boter en laten afkoelen op een rooster.

Het resultaat: een heerlijk geurend herfstbrood.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts with Thumbnails