zondag 25 oktober 2009

Pompoensoep



Pompoenen zijn onlosmakelijk verbonden met de herfst. Koken met pompoen doe ik pas sinds vorig jaar, toen heb ik pompoencake en pompoenkoekjes gemaakt. Nu heb ik ook een paar kookboeken gekocht, waarin pompoen de hoofdrol speelt, maar het recept van de soep die ik nu maakte vond ik enige tijd geleden op een weblog , waar ik helaas de naam niet meer van weet.

De soep is wel een beetje bewerkelijker dan een 'gewone' pompoensoep,omdat de pompoen eerst geroosterd wordt.Het vooraf roosteren van de pompoen , samen met de rozemarijn en knoflook, geeft meer smaak aan de soep

Voor deze soep gebruikte ik een pompoen uit de muskaatfamilie, met een dunne gladde lichtgeel-oranje schil.(zie foto)

.


Benodigdheden voor 2 liter soep:

1 middelgrote oranje pompoen
olijfolie
een handvol verse takjes rozemarijn
een handvol verse takjes tijm (ik gebruikte gedroogde)
8 teentjes knoflook, ongeschild
grof zeezout en zwarte peper
2 uien, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
1 stengel prei, fijngesneden
1 wortel, of stuk winterpeen, fijngesneden
2 liter kippenbouillon, vers of van blokjes
2 laurierblaadjes
nootmuskaat

Bereiding:
Halveer de pompoen en verwijder zaden en draderige delen. Snij in stukken, schillen hoeft niet.

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg hier de stukken pompoen naast elkaar op en besprenkel ze ruim met olijfolie. Verdeel de knoflook, rozemarijn en tym eroverheen.
Breng op smaak met zwarte peper en grof zeezout.

Zet 30 minuten in de oven, halverwege de pompoen een keer omscheppen.

Uit de oven halen en even laten afkoelen.



In de tussentijd in een diepe pan de ui met de prei, wortel en selderij glazig fruiten.

Als de pompoen iets afgekoeld is met een lepel het vlees van de schil schrapen (of als je een uchi kuri gebruikt, met schil en al) in de pan doen.
Knijp de gepofte teentjes knoflook uit boven de pan.

Overgiet de groenten met de bouillon en breng aan de kook. Voeg de laurier toe.
Laat het geheel ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen.
Verwijder de laurier en pureer de soep met een staafmixer. Als de soep te dik is, voeg dan nog wat water toe en laat opnieuw even koken.

Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Serveer eventueel met crème fraiche of room.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts with Thumbnails