Voor de marinade:
- 75 gram gehakte witte ui
- 5 bosuitjes, grof gehakt
- 3 teentjes knoflook
- stukje verse gember, 2 1/2 cm, geschild
- 1 Scotch Bonnet of habaneropeper, zaadlijst verwijderd
- 2 eetl. sojasaus
- 1 1/2 tl gemalen piment
- 1 tl vers gemalen zwarte peper
- 1/2 tl gemalen kaneel
- 1/4 tl gemalen kruidnagel
- 1/4 tl versgeraspte nootmuskaat
- 60 ml extra vergine olijfolie en wat extra om het rooster in te vetten
- 1 hele kip van 1.8 kilo, in 10 stukken verdeeld
- 2 eetl. vers limoensap, en enkele schijfjes om te serveren
Voor de salade:
- 1 rijpe ananas van 1.3 kg in blokjes van 2 cm gesneden
- 3/4 tl. hele zwarte peperkorrels
- 1 eetlepel plus evt 2 tl. extra vergine olijfolie
- 1 theelepel zoutvlokken
- 20-30 blaadjes munt
- 2 bosuitjes, in lange schuine ringen gesneden
Voorbereiding:
- Pureer in een keukenmachine of hakmolen de ui, knoflook, bosuien, gember, sojasaus, pepers en de specerijen tot een gladde massa. Voeg al roerend geleidelijk de olie toe.
- Doe de marinade in een afsluitbare schaal, of in een sterke plastic zak, zorg dat alle kipdelen goed in de marinade zitten en laat 2 uur tot 24 uur marineren, gekoeld.
- Haal de kip een uur van te voren uit de koeling om op kamertemperatuur te laten komen.
- Verwarm de oven voor op 230 C, gas 8.
- Plaats een rooster midden in de oven, bekleed een braadslee met aluminiumfolie, plaats hierin een ingevet rooster en plaats de kip met de huid omhoog op dat rooster. Smeer evt. overgebleven marinade over de delen, besprenkel met wat limoensap en zout.
- Laat in ong. 50 minuten mooi bruin en door en door gaar worden. Dek als ze te bruin dreigen te worden af met aluminiumfolie.
Maak ondertussen de salade:
- Plet in een vijzel de peperkorrels grof.
- Meng in een kom de ananas met de olie.
- Verpulver het zout met je vingers boven de kom, voeg de peper toe en hussel door elkaar.
- Voeg de munt en bosuitjes toe, hussel door en voeg evt. extra olie , peper en zout toe.
Serveer de kip met de salade.
Wederom een erg lekker kiprecept uit het boek van Mindy Fox.
Ik heb dit recept meteen geprint. Helemaal in mijn straatje de smaken, de kruiden, het frisse fruit. Ik weet nu al hoe het smaakt!
BeantwoordenVerwijderen