Dit is een rijk en aromatisch brood, door het op 2 manieren verwerken van walnoten in het deeg. Er wordt gebruik gemaakt van een walnootpasta en gehalveerde walnoten.Een lekker brood, met alleen wat (room-)boter erop of geroosterd.
Tip van Dan: neem een goede kwaliteit 'bleke' walnoten, die zijn meestal minder bitter dan de donkere.
Nodig voor de walnootpasta:
- 50 gram walnoten
- 50 gram water
- 2 eetl. honing
- 20 gram gesmolten boter,iets gebruind
- een mespunt fijn zeezout
Voor het deeg:
- 220 gram water op kamertemperatuur
- 100 gram rogge levain
- 1 1/4 tl verse gist, verkruimeld,of 1.4 gram gedroogde gist
- 100 g walnootpasta
- 100 gram gehalveerde walnoten
- 350 gram witte bloem
- 100 gram roggebloem
- 50 gram volkoren bloem
- 1 1/2 tl. fijn zeezout
Het maken van de walnootpasta:
Doe de walnoten, water, honing, boter en zout in een keukenmachine of hakmolen van een staafmixer en maal dit snel tot een zachte gladde pasta.
Het deeg:
Roer het water,levain en gist door elkaar,voeg de walnootpasta en de walnoten toe.Meng in een andere kom de 3 soorten bloem en het zout,giet dan de vloeistoffen bij de droge ingrediƫnten en verdeel/knijp met de vingers door elkaar,zodat alles goed vermengd is.Schraap het deeg van de vingers in de kom en dek de kom af, en laat 10 minuten staan.
Vet een werkoppervlak licht in met olie en kneed het deeg 10 seconden en vorm het tot een soepele bal.
Plaats in een ingevette kom en laat afgedekt 10 minuten rusten.
Kneed het weer 10 seconden en vorm het tot een gladde bal..Plaats het weer in de kom, dek af en laat op een warme plaats (21-25 C) 1 uur staan.
Neem 2 theedoeken en bekleed 2 1 1/2 literkommen .en laat de stof overhangen.Bebloem de doek uitbundig en gelijkmatig .
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Vorm beiden tot een bal en plaats ze met de naad naar boven in de kommen.
Bedek het deeg met de overhangende doekdelen en laat op een warme plaats 2-2 1/2 uur rijzen,of totdat het deeg bijna in hoogte verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 210 graden C/gas 6 1/2.
Keer het deeg voorzichtig om op een bebloemd schietplankje of omgekeerde bebloemde bakplaat en maak bovenop een kris kras patroon, met een scherp mes.
Bak in het midden van de oven, 50-60 minuten of tot het brood goed bruin is en hol klinkt als je op de onderkant tikt.
Laat afkoelen op een rooster.
Bron:The handmade loaf van dan Lepard
Lekker broodje, van binnen bijna rozig gekleurd door de walnoten. Het blijft vrij lang vers en is ook lekker met hagelslag :-)
Hi,
BeantwoordenVerwijderenDan Lepard schrijft voor 100 gram walnootpaste te gebruiken en bij het recept van de walnootpaste - met de hoeveelheden die jij ook vermeldt - schrijft hij dat dit 100 gram walnootpaste oplevert, maar dat klopt helemaal niet natuurlijk. Als je de ingrediƫnten optelt, krijg je 150 gram paste.
Heb je gewoon alles opgebruikt in het brooddeeg of heb je 100 gram van de paste afgewogen ?
Groetjes
Hoi, kan het me niet meer herinneren, maar ikvermoed dat ik alle pasta gebruikt heb.
BeantwoordenVerwijderen