vrijdag 16 oktober 2009

De kweepeer...oude vrucht, maar nieuw voor mij.De laatste tijd heb ik veel over kweeperen en wat je ermee kunt doen,gelezen, en nu wilde ik ook wel eens zelf weten hoe ze smaken!
Deze week kwam ik door een brutale actie van mijn zijde in het bezit van anderhalve kilo versgeplukte kweeperen. Ik had de struik met rijpe vruchten in mijn straat in een tuin zien staan en dacht..doe eens gek..en belde bij de eigenaresse van een paar huizen verder aan. Ik vroeg of zij wat met de kweeperen deed..en jazeker..maar ze had net een aantal potten gelei gemaakt met uit Frankrijk meegenomen exemplaren.
Dus mocht ik wel een ladinkje van haar boompje hier meenemen..

Ik besloot ook gelei te gaan maken van mijn kweeperen.
Ik gebruikte een kilo kweeperen, schoongeveegd en -gespoeld. Afhankelijk van de uiteindelijke hoeveelheid sap bepaal je de hoeveelheid suiker;
op 1200 ml sap 1 kg suiker( bij gebruik van geleisuiker de aanwijzingen op de verpakking volgen).
Verder heb je nog sap van een halve citroen nodig.

De kweeperen ontdoen van het kroontje, in vieren snijden, in pan met dikke bodem doen, zoveel water erbij doen dat ze onderstaan, aan de kook brengen en dit zo'n 3 uur laten sudderen.Het water is dan rozig.Daarna de inmiddels zachte peren met bijv. een pureestamper stampen tot een natte moes.
De moes in een fijnmazige zeef doen,( evt deze met een kaas- of theedoek bekleden) en de moes uit laten lekken boven een diepe schaal of pan. Dit duurt enkele uren of je kunt het de heel nacht laten uitlekken.Het opgevangen sap met het citroensap aan de kook brengen en als dit kookt, de suiker toevoegen en na ongeveer 15-20 minuten zal het geleermoment aanbreken. Dit kun je testen door een druppel van de gelei op een gekoeld bordje te laten vallen; als de druppel snel stolt is de gelei klaar.

De gelei in gesteriliseerde potjes scheppen en laten afkoelen.
Het uiteindelijke resultaat:
Smakelijke, maar toch niet geheel heldere gelei (dit komt waarschijnlijk omdat ik de uitlekkende massa pulp wat heb 'geholpen' door het vocht eruit te duwen.)

Je kunt eventueel ook een kaneelstokje, een vanilleboon en 1 kruidnagel mee laten sudderen met de kweeperen.

1 opmerking:

  1. Margaret24.11.16

    Ik maak de gelei van het uitgelekte vocht door de peren in een doek uit te laten lekken. De schillen en de klokhuis gooi ik weg en van de peren maak ik dan membrello,jam, mosterd enz.enz. Zonde om weg te gooien. Zo gebruik je bijna alles van de peer.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails