vrijdag 17 december 2010

Kerststol met gember en chocolade


Voor 1 brood, ca 20 sneetjes
  • 225 gram tarwebloem


  • 30 verse gist of 7 gram gedroogde


  • 10 g witte basterdsuiker


  • 4 gram zout


  • 4 gram geraspte schil van een schoongeborstelde citroen


  • 30 g boter


  • 150 ml melk (ik had minder nodig)


  • 50 gram rozijnen, in water geweld


  • 50 g pijnboompitten


  • 50 gram stemgember,fijngehakt (ik gebruikte kristalgember)


  • 50 gram chocolade, grof gehakt (ik gebruikte semi-sweet chocolatechips) en een beetje witte choc. chips)


  • 100 gram amandelspijs


  • 1 ei, losgeklopt


  • poedersuiker


Zeef de bloem boven een ruime kom.Maak een kuiltje, doe daar de gist, suiker en citroenrasp bij.



Verwarm de melk met de boter tot lauw, zodat de boter smelt.Schenk 3/4 van de melk met boter in het kuiltje en roer met je vingertoppen zodat de gist oplost.



Neem telkens bij het roeren wat mee van de bloem, totdat je een samenhangend deeg krijgt.



Voeg de rest van de melk toe (beetje bij beetje, anders krijg je een te nat deeg).



Blijf kneden totdat het deeg soepel is, voeg het zout toe en kneed nu het deeg in zo'n 15 minuten totdat het elastisch is.



Sla met je handen het deeg plat en strooi de drooggedepte rozijnen, pijnboompitten, gember en chocolade over de plak deeg.



Werk het deeg rond de vulling naar binnen en kneed de vulling er goed doorheen.



Maak een mooie ronde bal van het deeg en laat in een geoliede kom, afgedekt, 1 uur rijzen.



Sla het deeg plat en vorm het tot een vierkant van 25 bij 25 cm.



Rol de deegplak op,en leg de rol met de naad naar beneden en duw de zijkanten onder het deeg.



Neem een deegstok en druk deze over de lengte van de deegrol in het midden van het deeg.



Druk tot het deeg onder de deegstok 1-1 1/2 cm dik is.



Meng de spijs met een beetje losgeklopt ei en maak er een rolletje van dezelfde lengte als het brood en leg de rol op de plaats van de deegstok.



Vouw het deeg over de spijs naar elkaar toe en druk aan. Draai de deegrol om en leg hem op een met bakmatje of bakpapier beklede bakplaat.



Bestrijk met losgeklopt ei en laat afgedekt met plastic folie, ongeveer een uur rijzen.



Verwarm de oven voor op 200 C.



Bestrijk nogmaals met ei en plaats in de oven, bak in 30-35 minuten gaar.



Laat afkoelen en bestrooi vlak voor gebruik met poedersuiker.







Bron: Aangepast recept uit de Delicious no. 13 2009

Jammie.... dat gold tenminste voor het stukje dat ik proefde kort na het bakken! Zeker voor gemberliefhebbers een lekker alternatief voor de normale stollen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten